Gemeenten overwegen jeugdzorgtaken terug te leggen

HKC academy Aftrap Schrapsessies bij Jeugdhulp Friesland. Foto: Phil Nijhuis

Vorige week zeiden de gemeenten dat ze ‘serieus overwegen’ om de overgehevelde zorgtaken terug te leggen op het bord van het Rijk. Het alternatief is dat het kabinet stopt met wegrennen voor de rekening, vinden ze. De open brief met het dreigement kwam als reactie op een onderzoek dat minister Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) vorige week presenteerde. Twee derde van de gemeenten komt op de begroting meer dan 20 procent tekort om de zorg te kunnen betalen. De rek is er uit.

Kantelpunt?

Ruim 250 wethouders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uit het hele land smeken het Rijk om meer geld voor de jeugdzorg. In een open brief richten ze zich tot hun partijgenoten in het kabinet en in de Tweede Kamer. Ook de vakbonden en gemeenten eisen dat de bezuiniging op de jeugdzorg van 450 miljoen euro – die gelijk inging met de decentralisatie – wordt teruggedraaid. Ook willen ze dat er 300 miljoen euro bij komt om de toegenomen vraag naar jeugdzorg op te vangen. De vraag is nu of dit het kantelpunt is van een betere jeugdzorg waarin we als jeugdzorgwerkers de tijd, ruimte en vertrouwen krijgen kinderen te helpen.  In ieder geval is de druk op het kabinet groot, temeer omdat de gemeenten niet de enige zijn die stampij maken. 

Vorige week zegde minister De Jonge al extra geld toe, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk. Hij is hierover in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die tot nog toe ontevreden is over de voorstellen van het kabinet, zei een woordvoerder. Met de brief willen ze het gesprek op scherp zetten. De vraag om extra geld is  meer dan gerechtvaardigd. Er zijn grote problemen in de jeugdzorg, zoals wachtlijsten die letterlijk levens­bedreigend zijn voor suïcidale kinderen. Toch zien veel experts in de jeugdzorg dat er meer dan geld nodig is om de sector uit het slop te halen.

Schrapsessies

Ook minister De Jonge ziet dit probleem. Hij stuurt niet voor niets aan op ‘schrapsessies’ bij zorginstellingen en gemeenten, om de kostbare bureaucratie terug te dringen. 13 februari 2019 vond de eerste schrapsessie jeugdzorg plaats bij Jeugdhulp FrieslandSnappen, schrappen en kappen. Onder dat motto gaan jeugdzorgprofessionals overbodige regels uit de jeugdzorg schrappen. De eerste landelijke schrapsessie is op woensdag 12 juni en vindt plaats in alle 42 samenwerkingsregio’s. Wil je deze dag niet missen? Meld je vandaag nog hier aan. Let op: mogelijk kun je 3 SKJ-punten krijgen.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie