Cao onderhandelingen jeugdzorg stand van zaken

Zoals beloofd zouden we vanuit HKC academy de jeugdzorgwerkers op de hoogte houden van de stand van zaken rondom de CAO Jeugdzorg 2019/2020 onderhandelingen. Op 1 april 2019 verloopt de CAO voor de jeugdzorgwerkers al voor ruim 31.000 werknemers binnen de Jeugdzorg. Tijdens het event van  HKC Academy op 18 april ”SKJ, wat kun je ermee?” zullen we jullie ook meenemen in de ontwikkelingen van de CAO onderhandelingen.

Sinds 5 februari zijn de vakbonden en werkgever met elkaar in onderhandeling voor onder anderen 5% hogere salarissen, werkdruk aanpak, duurzame  inzetbaarheid en meer geld voor opleidingsbeleid. Werkgevers hebben bij de start van die onderhandeling laten weten geen financiële ruimte te hebben om tot onderhandeling te komen. Vakbonden hebben werkgevers daarop een waarschuwingsbrief geschreven. De opdracht was om tot een actieplan te komen, om die financiële ruimte te creëren. Vakbonden hebben op 19 maart het plan van werkgevers ontvangen.

Voldoende basis om verder te praten

Op vrijdag 22 maart heeft de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers weer om de tafel gezeten met de vakbonden. Dit overleg was het eerste overleg met elkaar ná het ultimatum van de bonden en stond in het teken van een aanvalsplan dat is opgesteld en reactie op het eerdergenoemde ultimatum dat op 5 maart door de bonden aan werkgevers was gesteld. De bonden zijn tijdens dit overleg in de gelegenheid geweest om input te leveren op dit plan. Vakbonden hebben op 22 maart hun eigen actie-ideeën aan werkgevers gepresenteerd. De actieplannen van vakbonden en ideeën van werkgevers bieden voldoende basis om op korte termijn verder te praten. Doel is om te komen tot een gezamenlijk actieplan. Het actieplan moet leiden naar een krachtig signaal naar politiek en samenleving. 

De komende weken staan er een aantal overleggen gepland waarop door de delegatie gepoogd gaat worden de input van de bonden te verwerken. Deze overleggen zullen worden begeleid door een externe deskundige. De bedoeling is om met het definitieve plan in gezamenlijkheid een krachtig signaal af te geven naar de samenleving. De uitkomsten van het overleg met werkgevers zullen de bonden vanaf half april in bijeenkomsten aan de jeugdzorgwerkers voorlegd worden. Er staat veel te gebeuren in de jeugdzorg.

FVN bij de Happy day

Donderdag 18 april tijdens het event ”SKJ, wat kun je ermee” van HKC Academy zal Maaike van der Aar van de vakbond FNV de dag openenen om de jeugdzorgwerkers  toe te spreken. Ze zal de jeugdzorgwerkers informeren over de huidge actualiteiten in haar strijd om samen met jeugdzorgwerkers voor een gezonde jeugdzorg.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie