Vaderbetrokkenheid bij de jeugdhulp

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van vaders. En wat blijkt? De actieve rol van vader is heel belangrijk in de ontwikkeling van taal en spel van het jonge kind. In de jeugdhulp waarbij vooral we te maken hebben met probleemgedrag blijkt dat bij kinderen die veel met hun vaders gespeeld en gestoeid hebben minder probleemgedrag wordt geconstateerd. Deze kinderen halen betere schoolprestaties zijn ze sociaal vaardiger. Kortom vaders die zich meer met hun kinderen bemoeien resulteert zich in positieve effecten bij het kind. In Nederland lopen we echt achter met onze visie op de rol van vaders en het belang van vaderschap. Voldoende aanleiding voor de HKC academy, om daar meer aandacht aan te besteden.

Waarom richten we ons op moeders?

Binnen de jeugdhulpverlening richten we ons vooral op moeders. Dit is ongeacht of ouders gescheiden zijn of niet. Vaders worden vaak buitengesloten bij de zorg voor hun kind. Is dat omdat we vanuit onze traditionele visie er maar vanuit gaan dat vaders vooral aan het werk zijn en dat de kinderen daardoor vooral worden opgevoed door moeders? Als dat zo is lijkt het me makkelijk op de lossen door flexibel met onze werktijden om te gaan en bijvoorbeeld jeugdhulp en opvoedhulp in de avonduren te bieden. Of zit daar toch een andere aanname achter?  Zien we vaders al dan niet bewust, wel als volwaardige gesprekspartner tijdens intakegesprekken, gedurende het zorgtraject en bij evaluatiegesprekken? Nu heb ik het niet over de vechtscheidingen, waar we ons juist heel bewust zijn van de rol van beide ouders. In die situaties lijken we heel goed in een bemiddelende en activerende rol aan te nemen.

Aansluiten bij hedendaagse ouders

De afschuwelijke dood van de 8-jarige Sharleyne, die van een flat viel in Hoogeveen, waarbij de moeder is vrijgesproken staat nog vers in ons geheugen. Vader voelt zich niet serieus genomen door de jeugdhulpverlening. De vader zegt: ,,Ik had de instanties al jaren gewaarschuwd: het gaat daar fout.” Wat hadden we kunnen voorkomen als we vader meer als gelijkwaardige ouder hadden gezien?

Gelukkig wordt in de jeugdzorg wordt er al meer gedaan om de rol van vaders in de opvoeding te vergroten. Er zou meer gekeken moeten worden naar mogelijkheden voor huisbezoeken en online hulpverlening. We dienen ons meer aan te sluiten bij de wensen van hedendaagse ouders.

 Hoe kunnen we dat het beste doen?

 

  1. Vraag ouders individueel van elkaar hoe zij willen dat er met hen gecommuniceerd wordt.
  2. Nodig bij de intake bieden ouders uit zodat ze zich vanaf de start allebei gezien en gehoord voelen.
  3. Spreek vaders op hun eigen (positieve) opvoedrol aan
  4. Neem het initiatief en stap ook op vaders af als ze hun kind komen brengen en ophalen.
  5. Vraag vaders naar hun kijk op opvoeden en omgang van en met hun kind.
  6. Organiseer ook activiteiten speciaal voor vaders.
  7. Laat in woord en beeld te laten zien dat ook mannen opvoeders zijn (bijv. website)

Hier is het laatste woord nog niet over geschreven. Via HKC academy houden we je graag op de hoogte. Zijn er trainingen die ons als jeugdzorgwerkers helpen vaders beter in de jeugdhulp te betrekken?

Blijf op de hoogte en ga naar http://hkcacademy.nl/informatie/.

N. Miranda

HKC Academy