Ouders willen wel veranderen, maar niet veranderd worden

In de afgelopen 10 jaar heb ik onderzoek gedaan naar de rol van ouder.

Ik ben opgeleid om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Ik was niet opgeleid om ouders hierin te betrekken.

Tijdens mijn werk merkte ik op dat een ouder altijd betrokken wil worden bij het begeleidingstraject, maar op het moment dat er huiswerk werd meegegeven haakten ze af en kwamen hun afspraken niet na.

Hoe kan dat?

Ik ben op onderzoek uitgegaan en ontdekte iets enorm waardevols. Ouders willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.

Hoe pak je dat aan?

Ouders voelen zich enorm verantwoordelijk voor hun kind, maar het probleem is te groot om alleen op te lossen. Het eerste wat ouders denken, op het moment dat de problemen te groot worden, “ik doe het niet goed”. Door deze gedachte maken ze zichzelf klein en ondergewaardeerd. Het is een intern proces, waar je als Jeugdhulpverlener van bewust moet zijn.

Houdt er dus rekening mee, dat de ouder al behoorlijk kritisch is naar zichzelf. Als je dit weet kun je de juiste stap zetten, zodat de ouder minder kritisch wordt.

Stappenplan!

Laat de ouder iedere dag iets opschrijven waar ze blij van worden, waar ze trots op zijn of wat is goed gegaan die dag.

Iedere dag 2 weken lang.

Bespreek tijdens je volgende afspraak met de ouder 1 of 2 van deze successen en bekrachtig dit succes met een compliment.Vraag hoe dit voelt voor de ouder om dit ook uit te spreken.

Je hebt nu de 1e stap naar vertrouwen gezet. De ouder voelt zich gehoord en gezien door jou, waardoor je kunt bouwen aan een vertrouwensrelatie.

Door deze vertrouwensrelatie kan het niet anders dat er stap voor stap een veranderproces in gang wordt gezet.

Wil je meer informatie en het werkboek downloaden? Ga naar http://hkcacademy.nl/opleiding-jeugdzorg/ en download gratis de happy formule.

Succes,

Judith Nieuwpoort

Judith Nieuwpoort heeft vanaf 2008 haar vaste baan opgezegd om haar missie te volbrengen; een happy leven creëren voor ouder & kind, waarbij een diagnose ADHD/ASS is gesteld.
Judith heeft sindsdien 100-en gezinnen begeleidt. Vanaf 2015 heeft ze Happy KidsCare opgericht. Een organisatie waar ouder & kind terecht kan om om te leren gaan met ADHD/ASS. Judith heeft inmiddels vele JeugdZorg Professionals geïnspireerd het beste uit ouder & kind te halen. Met de Happy Formule neemt Judith de JeugdZorgProfessional mee in de mogelijkheden die er zijn om zelf ook (weer) happy te worden, in het werk.